måndag, januari 16, 2006


Som svensk aer man ganska bortskaemd med vatten. Det finns alltid, baade varmt och kallt och kommer rent och drickbart ur kranen direkt. Alldeles onoedig lyx hos oss aer det egentligen att koeopa vatten paa flaska, moejligen aer man daa ute efter bubblorna. I Indien aer det inte lika trivialt. Alla har faktiskt inte rinnande vatten inomhus, och framfoer allt saa aer det si och saa med hur rent det aer. Vattnet i bombay luktar ganska starkt av klor, saa det aer renat paa naagot saett. Men man vaagar ju inte dricka det foer det.

Tidigare resor har vi slentrianmaessigt koept vatten paa flaska, vilket aer enkelt och billigt. Men naer vi boerjade raekna paa det saa insaag vi att det skulle bli ett vaeldigt stort plastberg efter oss i Indien. 2 personer som dricker 2-3 liter om dagen ger 4-6 plastflaskor om dagen. Paa 90 dagar blir det 360-540 flaskor! Det aer inte riktigt foersvarbart att bidra till Indiens miljoeproblem med ett plastberg (nej, de recyclar inte flaskorna som vi). Loesningen? Att rena sitt eget vatten. Dessutom har undersoekningar visat att indiskt flaskvatten innehaaller maanga (uppaat 60!) gaanger mer bekaempningsmedel aen vad som aer tillaatet i EU.

Rena vatten kan man goera paa flera saett: koka-inte genomfoerbart, kemisk rening med tabletter - enkelt men inte saa nyttigt i laengden, rening med vattenpump med keramiskt filter - lite fysiskt kraevande men ganska vettigt. Vi fastnade foer den keramiska loesningen och koepte en liten pump av maerket Katadyn mini-varianten.Den aer pytteliten, men har stor kapacitet. Men man anvaender handkraft!

Hur har det gaat daa? Naer vi var sjuka, inte alls-daa koepte vi vatten. Paa resa funkar det inte heller saa bra, eftersom man daa faar baera vaeldigt mycket med sig och det aer foer jobbigt. Men naer vi aer "bofasta" foersoer vi verkligen. Har pumpat raett maanga liter vid det haer laget och fler ska det bli!

Inga kommentarer: