söndag, maj 19, 2013

Sardiner

En udda resesouvenir jag brukar köpa med mig hem är sardiner. Gott, fina förpackningar, tar inte så mycket plats och lite ovanligt. Efter ett tag började det dock bli fullt i skafferiet eftersom jag glömde bort att använda dem. En god rätt är att snabbt fräsa på i en panna med olivolja och servera med rödbetor och fetaost. Många roliga recept om man letar lite, speciellt i England:

The Guardian
The kitchn

En sak att se upp med är att många av de så kallade sardiner som säljs faktiskt inte är sardiner. Försökte reda ut det här en gång:

Sardin, sardina pilchardus, "äkta sardiner" som säljs i Sverige kommer oftast från Frankrike, Portugal och Marocko. På plats finns det också ofta i Storbritannien. Det som oftast säljs i Sverige (och ibland i andra länder också) som sardin är i själva verket skarpsill, sprattus sprattus, som konserverats.

Ansjovis, engraulis encrasicolus, är en art ansjovisfiskar. Säljs i Italien som alici, i Storbritannien som anchovy och i Turkiet som hamsi.

Skarpsill, sprattus sprattus, säljs som ansjovis och är en konserv gjord av skarpsill.

Sardell är i Sverige en ansjovis inlagd i salt, kryddor och olja. På italienska betyder sardella liten sardin.

I Portugal äter man sardinha, sardiner. I Indien har man mathi eller chalai (i Tamil Nadu och Kerala). I Karnataka kallar dem pedvo eller bhootai. Engelska fiskerimyndigheten klassificerar sardiner som "young pilchards".






Inga kommentarer: