tisdag, november 21, 2006

Köksorgierna fortsätter...
Mer bak och köksstök blev det. Senaste två helgerna har jag börjat smygjulstöka, bara för att det är kul eller för att testa nya recept. Fikonmarmelad inspirerad av Jan Hedh fast gjord på torkade fikon och lagerblad blev alldeles utmärkt. Blir en bra julklapp eller gå-bort-present också. Klassiskt serverad efter maten till goda ostar, eller mer vardagsvulgo på skink- eller ostmackan.

Passade på att lägga in lite franskbrödbullar (frallor för Stockholmare) också, det känns tryggt att ha lite i frysen när man känner sig lite sugen på en macka. Uppfödd på hembakat bröd och bullar är det svårt att leva på fabriksbakat, och riktigt bageribakat är lite dyrt i längden - för att inte tala om jobbigt att jag runt efter. Ett specialtips är att om man tar ett vanligt recept, med jäsning två gånger så kan man också få hemgjort bake-off bröd. Förutom att man bakar sina vanliga franskbrödbullar, så tar man undan några av de utbakade och färdigjästa och lägger direkt i frysen. När man sedan en söndagmorgon är sugen på nybakat bröd tar man fram så många man vill ha, och gräddar i 250 grader (otinade) cirka 20 minuter eller tills de är klara.


Biscotti, italienska mandelskorpor, brukar ha strykande åtgång i de flesta sammanhang. Hittade ett intressant recept från Lotta Å i boken Från mitt kök till ditt. Dock var sista biten med torkning lite skum, så jag vände mig till mina köksgurus: lilla mamma och Anna Bergenström. De röstade för svagare värme och längre tid, så jag följde det i stället. Men innehållet med mandel, choklad och apelsin var (l)ju(v)ligt gott! I snygg påse med sidenrosett eller "old school" burkar med lock blir det riktigt tjusigt.

På samma sätt kan man göra hemgjord mysli, normalt sett lite präktigt, till en elegant present från eget kök. Själv gör jag helst en lite knaprig rostad mysli med flera flingor, kokos, nötter, vetegroddar, solrosfrön, lite vanilj, linfrö och torkad frukt med man kan ju variera lite utifrån vad man har hemma.

(Foto: Martin Malmsten)

Inga kommentarer: